SAVE RALPH - FILEM PENDEK YANG MENYAYAT HATI - Asniza Khalid Asniza Khalid: SAVE RALPH - FILEM PENDEK YANG MENYAYAT HATI

SAVE RALPH - FILEM PENDEK YANG MENYAYAT HATI

 TOLONG BANTU KAMI ! - Si Ralph

Ihsan : Google

Terpanggil aku untuk menulis kisah si arnab comel ini setelah melihat beberapa trending di laman Tik Tok dan Twitter. Ku belek-belek kisahnya berbekalkan hashtag #saveralph. Semuanya agak menyayat hati. Rasa sedih, terkilan dan sedikit kecewa. Dan sebagai seorang manusia, penderitaan kepada semua para haiwan ini aku rasa patut dihentikan sama sekali. Caranya mudah! Hentikan pembelian produk yang menggunakan binatang sebagai bahan tester mereka. 

Kini, muncul satu filem animasi pendek stop motion lagi comel arahan Spencer Susser yang menceritakan kisah si arnab yang bernama Ralph yang bekerja sebagai seekor tester atau penguji. Apa yang akan berlaku apabila pengarah , para pelakon berganding bahu dengan pemimpin global Human Society International bagi mengakhiri ujian ke atas haiwan dalam kosmetik?

Aku rasa wow!


Filem ini adalah bertujuan untuk menyedarkan dunia agar menghentikan kekerasan dan percubaan terhadap haiwan dalam pembuatan kosmetik.

Anda semua harus menontonnya kerana filem ini akan ditayangkan pada musim bunga dalam 5 bahasa. Filem ini menampilkan suara Ricky Gervais, Taika Waititi, Zac Efron, Olivia Munn, George Lopez, Rosario Dawson dan banyak lagi.

Ihsan : Google

Sedikit kisah yang boleh aku sharing ..

Percubaan bahan kimia yang dilakukan oleh para manusia ini telah menyebabkan Si Ralph menjadi buta sebelah mata dan mengalami kerengsaan yang teruk dan berdengung di satu telinga. Tetapi, part yang paling buat aku cover nak menangis apabila Si Ralph ni, tetap juga menyakinkan penonton bahawa ini adalah tugasnya untuk memastikan manusia mendapat manfaat syampoo yang selamat. Sedih sekali. Dia tetap positif walaupun dia tahu seluruh keturunannya hanya digunakan untuk menjadi tester semata-mata.


Ihsan : Google


Ada diselitkan kisah, untuk menguji iritasi risiko untuk mata manusia, mata haiwan ini dijadikan bahan percubaan sehingga buta.

Dalam menguji keberhasilan losyen pula, kulit mereka dicukur dan disagat lalu dilumuri bahan kimia losyen itu sendiri. 

Kedengaran azab dan amat ngeri. Bezanya haiwan ini tidak mampu melawan apatah lagi merayu belas kasihan.

Dalam wawancara antara dengan HSI, Andy Gent berharap watak Si Ralph ini akan hidup dan beliau amat berharap agar watak menyayat hati ini berjaya menamatkan ujian kosmetik pada haiwan di seluruh dunia. 

Ada satu part di mana Si Ralph ini mengalirkan air mata. Betul-betul menyentap tangkai jantung hati bagi seorang manusia yang tahu makna kasihan. Apatah lagi ketika beliau mula bercerita tentang kesakitan yang beliau sendiri alami. Dijadikan bahan ujikaji demi mencapai keuntungan pihak yang bergelar manusia. 

"im a tester, my daddy was a tester, my mom, my brother, my sister, my kids. All testers. they died doing their job, like i will, but its okay.."

"hey, we do it for the humans that’s our job"

"just like I will"

"but its okay"

Ihsan : Google

Sumber : Human Society International1 comment:

Semua komen adalah tertakluk di bawah tanggungjawab anda sendiri. Sebarang bahasa kesat, maki hamun, unsur berbau perkauman dan ugutan akan didelete serta merta. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, link url/link tidak akan disiarkan. Sila tinggalkan komen yang telus dengan fikiran yang waras.

Terima Kasih.

Asniza Khalid ©